Publication pages

Tale tager tid. Samtale med Steen Høyer

Publiceret af Helene Helligsøe lørdag feb 11, 2017 klokken 11:57

”Ting tager tid – tid tager ting”, skrev Steen engang i Arkitektskolens Årsskrift. Få ord, som siger alt og lidt til. Steen er som den dovne og dermed dygtige matematiker, der undlader alle mellemregningerne og går direkte efter målet. En mand, der aldrig går den omvej, vi andre forvilder os ud ad. Men Steen er nok lidt svær at forstå, som matematikere ofte er, selv om han taler langsomt. Og meget. Det skal handle om kommunikation, om at tale sammen og skabe fælles fortællinger.

At lægge et gulv af høvlspåner

Fortællinger er der en masse i Arkitektskolens auditorium – et stort højloftet rum med lysindfald fra tre sider. Her blev der engang, i en sky af gnister, smedet alvorlige ting til bestykning af den danske flåde. I dag er rummet fredfyldt og udgør det egentlige hjerte af skolen. Det er stedet, hvor lærde folk deler ud af deres viden. Steen har flere gange fyldt rummet med minimalistiske installationer opstablet på de næsten sorte granitfliser. ”Der findes en bestemt slags spåner, som man bruger til heste og hamstere. Dem havde jeg købt 30 m3 af i presset tilstand, og de fyldte noget mere end forventet, da de var kørt ind og pakket ud. Da det hele lå spredt ud på gulvet, blev det til en tykkelse på 20 cm. Jeg havde ikke sagt så meget om det til skolen. Ubevidst havde jeg nok tænkt, at de bare ville blande sig eller syntes, det var en dårlig idé. Jeg havde spurgt, og så havde jeg nok alligevel ikke rigtig spurgt. Og det blev enormt flot. Det var så sanseligt med al den stoflighed og duften, der fyldte rummet. At lave hele den kæmpe sal bare med et stort lyst gulv af velduftende spåner – det var bare pisseflot. Det skulle bruges til en landskabsworkshop.”

Vi er vel alle lidt konfliktsky og har det mere bekvemt med at få tilgivelse end tilladelse, fordi tilladelser altid indeholder nogle begrænsende betingelser. Efter Steen og hans studerende var færdige med at sprede spånerne ud på gulvet, gik der ikke en halv time, før de blev tvunget til at feje det hele sammen og få det ud af salen igen. Der gik panik i skolen pga. den fine stolesamling, der befandt sig på loftet over festsalen. Noget med brandfare og støv. Som så mange gange før stemte den poetiske idé ikke overens med virkelighedens regler. Kommunikationen fejlede, og poesien gik endnu en gang tabt.

At lade billeder fortælle

Ikke overraskende er Steen et visuelt menneske. Som de fleste i vores branche. I folkeskolen lavede Steen et skoleblad. Ikke, fordi han var god til at skrive – for det var han ikke – men han var god til at lave grafik og lavede nogle flotte annoncer, som de lokale forretningsdrivende gerne ville købe. Skolebladet var starten på en lang række af udgivelser om bl.a. de to professorer på Arkitektskolens landskabsafdeling før Steen: C.Th. Sørensen og Sven-Ingvar Andersson. Og så er det blevet til en serie af publikationer om Steen selv og hele det univers af billeder, simpel geometri og blyantsskitser, der har udgjort fundamentet for Steens virke og undervisning. Foruden Rembrandt er det kun Steen, der kan fortælle hele verdenshistorien med tolv præcise blyantsstreger.

Når du er dårlig til at skrive, gør du dig ekstra umage. Og teksterne får særlig opmærksomhed. De bliver korte og præcise som suppens uundværlige ekstrakt. For nogle år siden var Steen ved at færdiggøre en bog og gik ind til en kollega på skolen. Steen sagde henkastet: ”Nu har jeg lavet bogen færdig, vil du ikke lige kigge den igennem? Jeg mangler kun teksterne…” …

Om landskab

LANDSKAB er et nordisk tidsskrift for landskabsarkitektur og havekunst, landskabsplanlægning og urbanisme. LANDSKAB informerer, inspirerer, er meningsdannende og er den historiske dokumentation om nordisk landskabsarkitektur.
Emnemæssigt veksles mellem tematisk tilrettelagte numre og blandede numre. Der præsenteres projekter inden for landskabsarkitektur, både nye som ældre renoverede anlæg og overvejende i Norden. 

LANDSKAB orienterer også om international landskabsarkitektur, aktuelle konkurrencer, bringer portrætinterviews, debat, bogomtaler, kommentarer.
Desuden præsenteres forskning inden for faget samt ph.d.- og afgangsprojekter fra landskabsarkitektuddannelserne ved arkitektskolerne. Rigt illustreret og vel layoutet, med engelsk summary og engelske billedtekster.

LANDSKAB henvender sig til have- og landskabsarkitekter, by- og landskabsplanlæggere, bydesignere, arkitekter, økologer, geografer, kunstnere; alle i den offentlige og private sektor, i uddannelse eller forskning med interesse for udformning af landskaber og byer.

LANDSKAB er et nordisk tidsskrift for landskabsarkitektur. Det udgives af Danske Landskabsarkitekter i samarbejde med Arkitektens Forlag.
Redaktionsudvalg: Jacob Fischer (fmd.), Thomas Juel Clemmensen, Bjørn Ginman, Charlotte Horn, Anne Refshauge, Lulu Salto Stephensen, Martin Theill Johansen (suppl.).
Nordisk repræsentation: Malin Blomqvist, Finland; Ulla R. Pedersen, Island; Nina Marie Andersen og Anne Tibballs, Norge; Camilla Anderson, Sverige.

LANDSKAB startede i 1920 som tidsskriftet HAVEKUNST; fra 1969-80 hed det LANDSKAP. LANDSKAB udgives 8 gange om året, omfang ca. 32 sider pr. nr., ca. 80 farveillustrationer, format 22,8 x 30,8 cm
Artikler, indlæg: Potentielle skribenter er meget velkomne til at kontakte redaktionen inden indsendelse af artikler, debatindlæg m.m. på landskab@arkfo.dk