Publication pages

ET NABO-KRAFTVÆRK, TAK!

Publiceret af Larsen onsdag sep 14, 2016 klokken 11:50

Jeg kendte kun kraftværker som storrygende øjebæer. Giftige skrumler, skamfuldt gemt væk i udkanten af storbyerne. Sådan nogle, som aktivister kæmper for at få lukket. Men så blev jeg næsten nabo til “Bjarkes Bakke”, som min overbo på Amager kalder BIGs kraftværk på Refshaleøen i København. Det byggeri blev min dør ind til en verden af kunstfærdige kraftværker, som du finder et udvalg af i dette nummer af BYG. Nødvendige industribyggerier, som både kan være sjove og smukke. Sågar bæredygtige? Noget, som man så småt kan glæde sig til at cykle ud til om søndagen for lige at kaste et blik ind i maven på det ulmende uhyre.

Man kan måske blive lidt små-stolt over at bo i en by, der har et kraftværk, som blæser en advarende røgring op på himlen, når man sammen med de andre borgere har brugt for meget CO2? Ubekymret se til, imens et +80 meter højt kraftværk kribler frem i baghaven? Og blive ekstra glad, når man opdager, at danske arkitekter giver den gas med flere kæmpe kraftværker - i Kina og Sverige for eksempel. Kraftværkerne bliver bygget sammen med byerne, og de inviterer borgerne indenfor, så vi kan lære noget om al den energi, vi bruger.

Arkitekturen tager sin plads i samfundet, og smukke teglfacader, skywalks og skibakker pakker nødvendighederne pænt ind, så jeg nu ikke nødvendigvis har noget imod sådan et nabo-kraftværk. Jeg tror, at det er på vej til at blive ganske godt at have et kvalitets-kraftværk på c.v.-et, når man arbejder i byggebranchen. Kraftværkerne er på vej i en positiv retning. En af de næste opgaver kunne være at finde en økonomisk løsning, der gør, at disse kraftværker ikke bliver dyrere end de gængse, så flere byer kan få kønne kraftværker der stræber efter bedre bæredygtighed.

Marie Sofie Larsen, redaktør

Læs magasinet her