Blå-grøn fornyelse i Oslo

Blå-grøn fornyelse i Oslo

Landskabs redaktionsudvalg var i september 2014 på studietur i Oslo. Med en fælles skandinavisk indsats er det blevet til et udvidet nummer af Landskab. I Oslo er der massiv opgang – ambitionerne er høje, og mange tegnestuer, norske som nordiske, er i gang med store projekter. Landskab 02-2015 er netop udkommet.

Byggekranerne og Barcode-området med høje huse på række er noget helt andet end den vante tur op og ned ad Karl Johan. Ola Bettum beskriver, hvordan man i Oslo, først med Akerselva nu med Alnaelva og Hovinbekken, har brugt vandløb som katalysator for forandring og byudvikling. Vandet er logikken i landskabet. Ola Bettum fremhæver ligeledes, hvordan parkpolitik er blevet et væsentligt instrument i arbejdet med kulturel mangfold. Bydelsparker som Grorudparken, Bjerkedalen, Verdensparken. Tiedemannsparken er en del af den blågrønne fornyelsesstrategi. Til den stærke og grønne parkpolitiske præstation hører også Oslos satsning på parkgader og brede træplantede avenuer, f.eks. Carl Berners Plass, Kong Håkon 5.s gate, på Dronning Eufemias gate og Bogstadveien.

Herunder blot et udpluk af de mange projekter, der beskrives i nummeret. Er du ikke abonnent på Landskab kan bladet købes i webshoppen.

Langs den revitaliserede Akerselva. Nydalens Compagnies bygning fra 1845, tidligere tekstilfabrik. De markante industribygninger huser i dag kontorer. Foto Malin Blomqvist

Verdensparken på Furuset i Oslo ved Sundt & Thomassen, 2013. Fotos Sebastian Diaz 
Bjerkedalen park ved tegnestuen Dronninga landskap. Foto Jacob Fischer
Tiedemannsparken, vand som generator for byudvikling. Foto: Malin Blomqvist
Jakob Fischer taler med landskabsarkitekt Rainer Stange, professor på AHO og partner i tegnestuen Dronninga landskap. Skitse: Rainer Stange