Arkitekten nr. 4 2016

NYTÆNKENDE BYDESIGN?

Publiceret af onsdag apr 20, 2016 klokken 13:08

 

By & Havn har udskrevet en konkurrence om Ørestads sidste udviklingsområde, Amager Fælled Kvarter (th. herover).
En åben international dyst havde sendt et mere ambitiøst signal til faget, byen og resten af verden og naturligvis givet en større pulje af projekter at vælge imellem. Men det forhold, at kun fem velkendte danske arkitektfirmaer mødes til en lukket fest om en ny masterplan, skal naturligvis ikke ændre på de høje forventninger, man bør have til fremtiden for de 40 ha grøn, flad fælled.

Forhåbentlig tænker man en gennembrydning af højbanens lukkede fæstnings­ mur med ind i den nye masterplan (Sundby Metrostation er et musehul i den forbindelse). Boligpunkthusene og Psykiatrisk Center Amager med tilhørende, bagvedliggende villakvarterer bør integreres med fælleden – også med henblik på at tilføre det komplet døde ‘demarkationsområde, som strækker sig langs fæstningsmurens vestside, nyt liv og nye funktioner.

Den byggede arkitektur er udfordret af computergenererede løsninger og total­ entrepriser, så også her ligger der en vigtig opgave for det vinderfirma, som skal være med til at sætte rammerne for senere konkret byggeri.
Nordhavn er et godt eksempel på den problemstilling, for selv om masterpla­ nen er stærk her, er det meget svært at styre kvaliteten i 1:1. Der er også gode takter i Ørestads Arenakvarter. Begge, Nordhavn såvel som Arenaområdet, er i realiteten født af den indsigt og erkendelse, der kommer af, at store dele af Ørestad har vist sig at være en slags beta­version på, hvordan vi skal bygge nye selvstændige byer i byen.

Amager Fælled Kvarter rummer derfor et stort erfaringsgrundlag som poten­ tiale for nytænkende bydesign.

MK

Tilføj kommentar

Filtered html

  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <div> <span> <table> <tr> <td> <tbody> <thead> <th> <ul> <li> <iframe> <img> <hr>
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.