Arkitekten #7 2015

Leder: Gode tegn

Publiceret af Sofie Bjerring onsdag jun 24, 2015 klokken 10:04

Arkitekter opfattes i dag som kunstnere, i modsætning til tidligere, hvor de blev set som praktikere og teoretikere. Det skrev Axel Ahrendtsen (DF) i en kronik i Politiken(27.5.2105).

Men arkitekturen er en bunden kunstart, og problemet i dag er ikke, at skolerne er for optaget af kunst, som Ahrendtsen også hævdede i kronikken.

Ser man på ganske almindeligt boligbyggeri, supermarkeder, indkøbscentre, industribyggeri, enfamiliehuse, pumpestationer, belysningsarmaturer, skolemøbler, byinventar, dvs. baggrundsarkitekturen, er det tværtimod tydeligt, at kunsten er på vej ud. Kigger man på ejendomsmæglerboligkoncepterne, som er på vej i de forladte industri- og havneområder, er det kunstneriske indhold heller ikke nærværende, og derfor er den generelle opfattelse af arkitekter som kunstnere ikke rigtig, selv om vi tydeligvis på en eller anden måde er lykkedes med at opbygge dette image i medierne.

Det kan skyldes de mange spektakulære ikonprojekter, men pointen er jo, hvis nogen skulle være i tvivl, at kunst og kvalitet ikke nødvendigvs har noget med opsigtsvækkende former at gøre.

De fortidige praktikere og teoretikere, som Ahrendtsen henviser til, vil jeg kalde arkitekter med integreret forstand på kunst. De varetog fra 1920erne boligbevægelsens byggeopgaver parallelt med en massiv kritik af byernes slum og af de ældre arkitekters arkitektur- og kunstforståelse. Velfærdssamfundets arkitekter skabte Danmarks baggrundsarkitektur på et nyt kunstnerisk og teoretisk grundlag og fik ualmindelig meget foræret af kompetente bygmestre og håndværkere.

Sådan ser kabalen ikke ud i dag, idet arkitektur som helhed er presset af økonomi og af åndsforladte excel-konkurrencer.

Det arkitektarbejde, som skaber hverdagens huse og ting, taber i dette spil, og derfor er der brug for en faglig oprustning, som ikke nås uden nye kunstneriske impulser fra uddannelserne og forstærket diskussion af, hvad grunden er til, at vi som fag er blevet så ukritiske og ligeglade med de almindelige og billige ting.

Tegnestuen ONV’s mangeårige arbejde med udvikling af kvalificeret præfabrikeret boligbyggeri til lav husleje er inspirerende, og nyheden om, at Boligselskabet KAB og Københavns Kommune sammen med Tegnestuen Vandkunsten vil udvikle små basisboliger til højst 3200 kroner om måneden, er et godt tegn.

Praksis har aldrig brug for mere af det, man laver i forvejen; det er en klassisk dødsspiral for ethvert fag, når konsensus indfinder sig, og der breder sig en selvfed summen hele vejen rundt om forhandlingsbordet. 

Martin Keiding

Tilføj kommentar

Filtered html

  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <div> <span> <table> <tr> <td> <tbody> <thead> <th> <ul> <li> <iframe> <img> <hr>
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.