Arkitekten #5 2015

Leder: København, frem og tilbage

Publiceret af Sofie Bjerring tirsdag maj 5, 2015 klokken 11:14

I boligsektoren, den private i særdeleshed, er byggeriet en pur handelsvare, hvor arkitekternes faglige integritet og moralske habitus som altid trues af langsom opløsning i en lunken suppedas af småborgerlige værdibegreber og generisk ejendomsmæglerbyggeri. Dog, i dette hav af konstruktioner opstår små øer med innovative byplaner og arkitektur.

Developerne og arkitekterne er også vor tids alkymister, som med støtte fra indtægtshungrende kommuner kan omdanne nedslidte og forladte industri- og havneområder til steder, hvor enkelte lejligheder kan nå op på rekordagtige 30 millioner kr., som et eksempel viser i den københavnske Nordhavn. Hvem sagde boligboble?

Dette inspirerende og nervepirrende panorama foldes ud på KADK's store og glimrende udstilling om morgendagens københavnske boligbyggeri, som i dette nummer af Arkitektenpræsenteres gennem udstillingskurator Peder Duelund Mortensens artikel og en række udvalgte eksempler.

Arkitekterne skaber lovende bydele i Nordhavn eller i Arenakvarter i Ørestad fx og mindre opløftende områder som Enghave Brygge (se Arkitekten 8/2013). Men planarkitektens faglige beslutningsret kan også være helt afmonteret, som debatten om hypermarkeder, byggeri i havstokken og vindmøller har vist.

Projektet til et nyt IKEA-varehus ved Kalvebod Brygge i København er i den sammenhæng bekymrende. For i en by, som ellers i de senere år har opbygget et fintmasket kvalitetsfilter, rykker nu pludselig magtesløsheden og gummistemplerne ind i storbyen, igen.

På tragikomisk vis passer IKEA fint ind i den forbandelse, som åbenbart hviler over Kalvebod Brygge, det er bare slet ikke tilbage, København har brug for at gå lige nu.

Mens der på bygnings- og designskalaen er ved at indfinde sig en forstærket kritisk praksis, er der brug for at komme planarkitekterne til undsætning med landspolitiske krav, som Otto Käszner og Bo Vagnby argumenterer for i nærværende Arkitekten. Afgørende er det også, at den uformelle strømning, hvor borgeren i stigende grad er med til at præge sin by, bliver aktiveret yderligere. Det peger Peer Teglgaard Jeppesen på et andet sted i tidsskriftet i forbindelse med et interview om smertensbarnet Ørestad stedet, hvor man kan måle virkningen af tingene og måske udvikle nye og bedre ideer. 

Martin Keiding

Tilføj kommentar

Filtered html

  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <div> <span> <table> <tr> <td> <tbody> <thead> <th> <ul> <li> <iframe> <img> <hr>
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.