Hvad laver en rigtig arkitekt?

Hvad laver en rigtig arkitekt?

Jeg har fået ny titel og ny arbejdsplads. Det har fået mig til at tænke over, hvad det er en rigtig arkitekt egentlig kan. Og gør.

Så er ferien slut for mit vedkommende, og med den også stilheden her på bloggen. De sidste par måneder har jeg blandt andet brugt på at skifte job. Jeg føler mig så privilegeret over hver dag at få lov til at arbejde med noget, som interesserer mig og gør mig glad. Men jeg har fortsat lidt svært ved at indrømme overfor mine gamle studiekammerater, hvad jeg egentlig laver. For jeg er jo ikke en rigtig arkitekt – eller er jeg?

Der er mange, der undrer sig, når jeg fortæller, at jeg er uddannet arkitekt og arbejder i Henning Larsen Architects’ kommunikationsafdeling. Ligesom der er mange på tegnestuen, som er nysgerrige efter at vide, hvad jeg er uddannet som. De fleste måber, når jeg fortæller, at jeg er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus, og ser endnu mere underlige ud, når jeg forklarer, at jeg har suppleret mine studier med en tillægsuddannelse i journalistisk formidling.

De rynker på brynene og spørger mig: ”Jamen? Tegner du så slet ikke?”

Og så er det her, jeg ind i mellem kommer i tvivl om, hvad jeg skal svare. Nogle gange tøver jeg og siger noget i stil med: ”Njaa, ikke så meget. Måske et diagram i ny og næ,” mens jeg smiler og overvejer at tilføje ”men jeg kan godt”. Selv om det egentlig er lidt løgn.

Andre gange, når selvsikkerheden rigtig kommer over mig, svarer jeg bare klart nej. Men det er ret sjældent, og som regel kun til ikke-fagfæller. De er nemlig mest tilbøjelige til at synes, at det er ganske naturligt at dreje sin uddannelse eller karriere i retning af noget, man er god til eller har særlig interesse i.

For nylig diskuterede jeg med en kollega, hvad en rigtig arkitekt er. Vi blev hurtigt enige om, at en rigtig arkitekt mestrer alle fagets mere eller mindre udtrykte discipliner; analyse, skitsering, projektering, (projekt)ledelse, formidling, forretningsudvikling, salg, forhandling – fortsæt selv. En rigtig arkitekt sidder for bordenden og samler alle inputs fra ingeniører, teknikere og konsulenter til et helstøbt projekt.

Men hvor mange arkitekter gør egentlig det?

Jeg er ikke sikker på, jeg synes, jeg er en rigtig arkitekt. Og det generer mig egentlig lidt. Jeg arbejder jo med arkitektur hver eneste dag og bruger de kompetencer og den viden, jeg tilegnede mig på arkitektskolen.

Jeg ved, der er mange andre end mig, der gør det samme. Jeg kender efterhånden også flere, der har gjort som jeg, og dedikeret deres uddannelse til formidlingen af arkitekturen i stedet for formgivningen. Der er sikkert også mange, der laver noget helt tredje.

Hvad synes du? Hvad laver en rigtig arkitekt? 

Josefine Lykke

Kommentarer

Cuno mouritsen
Det kan man jo ikke svare på. For hvad er en rigtig arkitekt? Tror ikke der er en eneste arkitekt der vil puttes i en og samme kasse og difeneres udfra en fællesnævner. Men som du beskrev så mestrer en arkitekt alle aspekterne i alle faserne. Mvh en konstruktør der heller ikke kan og vil puttes i en boks :-)
Lilu Stichinson

Hej, mit navn er Lilu, og jeg har længe haft ambitioner om at uddanne mig til arkitekt, men jeg står overfor følgende problemstilling:

Min nuværende stilling er taxachauffør hos Taxa Nord, og nu ved jeg ikke det er værd at opgive min stilling som taxachauffør, eftersom at jeg er trådt i min fars fodspor, grundet min fars drøm om at jeg også ville blive taxachauffør hos Slagelse taxa. Derfor vil jeg gerne vide, hvorfor DU synes jeg burde blive arkitekt, hvad er din største motivation?

Tilføj kommentar