Mit besøg hos Hanne Kjærholm

Mit besøg hos Hanne Kjærholm

Hanne Kjærholms hjem er et smukt udtryk for, når æstetik og rumlig forståelse går op i en højere enhed.

I 2008 fotograferede jeg til Kvindernes 100-års-jubilæum på Kunstakademiets Arkitektskole. I den anledning besøgte jeg Hanne Kjærholm i hendes eget hjem. Hun forklarede pædagogisk, at jeg skulle tage billederne i siddehøjde, for det var sådan, huset var tegnet til at blive oplevet.

Det er en speciel oplevelse at fotografere i folks private hjem, ikke mindst når det er arkitekttegnet og dermed særlig interessant for offentligheden at få et indblik i.

De fleste mennesker er nysgerrige efter at se, hvordan folk bor og har indrettet sig. Det vidner den store mængde af bolig- og livsstilsmagasiner og tv-programmer om. Hvilke hemmeligheder forventer vi bliver afsløret inden for hjemmets ramme, når vi træder over dørtrinnet, og ofte uden at spørge bevæger os rundt for at forstå den rumlige organisering og betragter hylder med bøger, valg af møbler osv.? Er det nødvendigvis udtryk for en logik, for værdier og en bestemt personlighed, når vi placerer møbler i rum og hænger genstande på væggene? Eller er indretningen blot et spørgsmål om noget funktionelt og praktisk?

Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, og Hanne Kjærholms hjem er et smukt udtryk for, når æstetik og rumlig forståelse går op i en højere enhed.

Hanne Kjærholms hjem er fredet, og hun fortalte om det ironiske i, at hun skulle ansøge om at placere et nyt vindue i sit køkken. Jeg tvivler på, at ansøgningen nåede at gå igennem; hun døde året efter.

 

 

 

 

 

Fotos © STAMERS KONTOR

LAURA STAMER

Kommentarer

Lene Bodekær Herler

  Meget smukt hjem,  med tydelig  klarhed i de gennemgående linjer og princpper i æstetik og funktonionalitet.
  Et hjem med spiritualitet mn også md praktiske sans. Japansk  (østlig) inspiration som  ligger tæt på shakernes
  hele bygge - og indretningsstil.
 
 Fin artikel med sans for  denne stil og evne til at beskrive  samme.

Tilføj kommentar