Arkitekten nr 8 2016

FÆDRELANDET FOLKET ELLER FORMUEN?

Publiceret af onsdag aug 31, 2016 klokken 12:25

Lige nu udstiller Carlsberg Byen A/S sin nære fremtid i form af store renderinger på plankeværker rundt om nybyggeri og nedrivninger. Men det er ikke kun det kom- mende, vi ser på; Carlsberg Station er netop indviet, og et boligtårn på 30 etager rejser sig over Professionshøjskolen UCCs campus på 82.000 kvadratmeter. Mange andre bygninger går snart ‘i jorden’, og om nogle få år vil det gamle bryggeri på Valby Bakke ikke være til at kende igen.

De to kompromisløse mæcener J.C. Jacobsen og sønnen Carl Jacobsen byggede deres verdensberømte imperium over en periode på omtrent 60 år, med de bedste arkitekter og kunstnere, de kunne få fat i.
Efter Carl Jacobsens død i 1914 fortsatte man ihærdigt med at bygge original industriarkitektur af Carl Harild, Tyge Hvass, Svenn Eske Kristensen m.fl.

Fortællingen læner sig ind over nutiden, men spørgsmålet er, om bygherrerne på Carlsberg i dag stiller de samme ubønhørlige kvalitetskrav, som grundlæggerne gjorde, og om de arkitekter, der får mulighed for at tegne husene, er kreative nok? Som det foreløbig tager sig ud i virkeligheden, kommer man i tvivl.

Boligtårnet, Bohrs tårn, og det store campusanlæg virker ude af proportion med både de gamle fabriksbygninger og med karreerne i området. Er grunden til, at arkitekturen ikke er så vellykket, at Carlsberg, ud over at sælge øl og vand, nu også er gået ind på det lukrative erhvervs- og boligmarked?

Det er det, kunderne vil have, hævder ejendomsmæglerne, og så smækker investorerne hælene sammen, mens arkitekterne tegner løs efter, hvad der ligner skabeloner. Kommunen? De siger mange tak og skynder sig at udstede nye byggetilladelser.

“Laboremus pro patria” (Vi arbejder for fædrelandet) var Carl Jacobsens motto. Noget højstemt, må man nok sige, men båret af ambitioner, som rakte ud over ham selv. Kære arkitektfirmaer, ejere, investorer og kommunalpolitikere,
hvem arbejder I for? Fædrelandet, folket eller formuen?
MK 

Kommentarer

Lederen om Carlsberg rammer hovedet på sømmet. Carl Jacobsen må vende sig i sin grav. Skønhed er afløst af skånselsløshed blandet med grådighed. Det er ikke nogen køn udvikling, der nu præger det gamle industriområde. Københavns Kommune bærer sin store del af skylden herfor. København - byen med de skønne tårne er desværre nu en saga blott! Det er nemt at ødelægge - alt for nemt.

Tilføj kommentar

Filtered html

  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <div> <span> <table> <tr> <td> <tbody> <thead> <th> <ul> <li> <iframe> <img> <hr>
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.