Writers archive

I nat - natten mellem 3. og 4. juni - er det præcist 25 år siden, det kinesiske styre satte ind med tankvogne og ryddede et af verdens største byrum, Tiananmenpladsen i det centrale Beijing.

Niels Bjørn

I oktober 2007 bandt en 36-årig, psykisk syg kvinde hænderne og fødderne sammen på sin 12-årige datter og sin 9-årige søn og kastede dem ud af vinduet fra deres lejlighed på 24. etage. Så sprang hun selv efter dem.

Niels Bjørn

Gåtur med elektroder

Niels Bjørn

"Nej nej, ingen adgang." Vagten ryster på hovedet og smiler til mig, men hans venlige attitude kan ikke skjule, at han mener alvor. Han tager fat i min arm og vil lede mig ud af den åbning i muren, jeg var smuttet ind gennem fra den trafikerede vej.

Niels Bjørn

To forskellige lejligheder, to forskellige slags liv

Niels Bjørn

Vi er blevet dygtige til at bygge på måder, der er gode for miljøet. Byggefaget ved så meget om miljømæssigt forsvarligt byggeri, at vi i dag både har regulativer at følge og certificeringsordninger, som udsteder diplomer, der kan hænges op i lobbyen: "Bygningen her er opført miljømæssigt forsvarligt".

Niels Bjørn
Pikarkitektur er for mig bygninger, der er optaget af at gøre sig til og vise sig frem som en påfuglehan, der blafrer med sine halefjer i parringsdans. Pikarkitektur er når bygninger blærer sig med deres egen lækkerhed og håber på at få misundelige og beundrende blikke.
Niels Bjørn
"I 1914 gav det mening at tale om 'kinesisk' arkitektur, om 'svejtsisk' arkitektur, om 'indisk' arkitektur, men hundrede år senere (...) er arkitektur, der engang var specifik og lokal, blevet udskiftelig og global", skriver Rem Koolhaas i forbindelse med offentliggørelsen af 2014-temaet.
Niels Bjørn
Social bæredygtige byområder er områder, der udvikler sig positivt med de mennesker, der bor i det, og som rummer en vis diversitet.
Niels Bjørn