Writers archive

I Berlin fandt jeg bogen Durch Berlin zu Fuss, udgivet i 1989 af VEB Tourist Verlag Berlin, med 17 byvandringer gennem (Øst)Berlin.

Kristian Handberg

Det lykkedes mig at finde frem til Spreepark yderst i den store Treptower Park i Berlin.

Spreepark var den største, ja vist nok eneste stationære forlystelsespark i DDR, og åbnede i berlinernes rekreative grønne område her i 1960’erne under navnet Kulturpark Plänterwald. Det kulturelt dannende element var måske de mange dinosaurus-figurer, der tilsyneladende var i parken (dinoerne var i det hele taget var officielt populære i kommunist-regimerne, er min opfattelse bedømt på frimærker, bøger og udsmykninger).

Kristian Handberg

Estlands hovedstad Tallinn sælger sig selv godt på sin middelalderlige bykerne. Sovjet-fortiden presser sig ikke på, om end et af byens hoteller har indrettet et lille museum over KBGs overvågningslokaler på hotellet.

Der er dog svært at slippe af med fortidens spor, når de er lavet i flere hektar beton. Og det er tilfældet med det store kompleks Linnahall (byhallen), som blev opført som en gave til byen af Sovjetunionen i 1980 i forbindelse med de Olympiske Lege i Moskva.

Kristian Handberg

Som håndværksmaler og restaurerer af blandt andet kalkmalerier og i sin fritid gennem mange år vagt på Louisiana, kunstner og tingfinder har snart 80-årige Johannes Peter Kattrup arbejdet med kunst og ting på mange måder. En af dem er ved at skabe sit eget museum dedikeret til originale opstillinger af fundne, små genstande: Museum for Fundne Fragmenter, som er indrettet i et gammelt gårdhus i Helsingør. 

Kristian Handberg

Brønshøj Boldklub spiller i den danske 1. division, Nordic Bet Ligaen, og "Hvepsene", som det gul- og sortstribede hold kaldes, nyder respekt som et mindre kulthold. Meget mindre og mere håndholdt end konkurrenterne i ligaen. Det kan opleves på hjemmebanen Tingbjerg Idrætspark, kaldet Tingbjerg Ground. Beliggende nord for Utterslev Mose ved den notorisk belastede bydel Tingbjerg er vi i et ret anderledes område end det hyggelige og gamle Brønshøj. Man ser i stedet højhusene i Høje Gladsaxe.

Kristian Handberg

København NV er ikke et selvbevidst  og fejret kvarter - og er først nu ved overhovedet at blive genkendt. Det er et restområde uden egentligt stednavn. Et postnummer udenfor den moderne bys mentale bymur. Ender verden ikke ved Ringbanen? 

Kristian Handberg

Retrogaming er betegnelsen for genoptagelsen af spil fra computerens oldtid i de fjerne firsere. Fra snævre onlinefora har kulten om de enkle og farvestærke spil som Space Invaders, Pacman og Mortal Combat kommet frem i lyset. I England udgives et større magasin, Retro Gamer, og København har fået et fast retrogamer-sted: Chassis Archade i Faksegade på Østerbro (http://chassisarcade.dk/

Kristian Handberg

Domus Vista er med sine 102 meter Danmarks højeste hus og kun overgået af Turning Torso i Skandinavien. Opført i 1969 er det et monument over de fremadstormende 1960'ere og deres funktionalistiske boligdrømme: en "bo-maskine" med stjerne-arkitekten Le Corbusiers ord, hvor hele livet kunne leves i samme hus. 

Bomaskinens oprindelige tilbud skiltes der fortsat med udenpå den i dag lettere forfaldne bygning. Et forladt stort fællesvaskeri, diverse fritidsaktiviteter og et "Stormarked", der idag er en Super Best filial. 

Kristian Handberg

 

Danmarks Designmuseum kører for tiden to udstillinger, der dyrker den nære fortids udtryk med en vis appeal til os retrodyrkere. Det er det oplagte trækplaster Pladecovers - Vinylens Revival og den lidt mere tilbagetrukne Postwar British Textiles med yderst stilrene stofdesigns i tidens tern fra 1950 til 1970.  

Pladecovers er lige netop en udstilling af dét: en rig præsentation af lp-coveret som designobjekt fra det angiveligt første designede lp-cover fra 1948 til i dag.

Kristian Handberg

Montreal har pyntet sig til jul. Ofte er det prydeligt, hyggeligt og endda smukt. Det glemmer vi for nu, hvor vi i stedet skal se på en række mindre heldige juleudsmykninger. Faktisk er en væsentlig del af juleudsmykningen påfaldende grim og grel for det danske øje. 

Der skal selvføgelig tages højde for kulturforskelle. Det foregår i simpelthen i en noget anden smag, end vi er vant til, kunne det siges i en sentimental julestemning. Eller man kunne tænke, at Canada har kitsch på både amerikansk, engelsk og fransk! 

Kristian Handberg

Pages