Writers archive

Mens jeg har været stille på bloggen, har jeg arrangeret en konference om byggematerialer, som afvikles om bare fire uger – den 4. september. Den kunne måske have interesse for Arkfos læsere, for med titlen Fremtiden er smartere og grønnere, har konferencen fokus på udviklingen af energieffektive og miljørigtige byggematerialer. Præmissen for konferencen er, at vi skal bruge vores materialer mere effektivt i komponenter og ikke nødvendigvis udvikle en masse nye materialer. der er ret forskellige vinkler på dette – både krav, forskning og produktudvikling.

Anne-Mette Manelius

Bevaring og gentænkning af teglfacadens arkitektoniske kvaliteter er temaet for en åben idékonkurrence, som i disse uger kører på portalen Innosite. Temaet er energirenovering og udfordringen er åbenlys. Teglet som kulturbærende arkitektonisk materiale møder krav om øget energimæssig performance og pris, når den ældre bygningsmasses facader isoleres. Det medfører, at eksisterende murede byggerier ofte pakkes ind i tykkere overfrakker af isolering og nye facadematerialer.

Anne-Mette Manelius

Med nyere teknologier, er det i mindre projekter vi kan finde værdifuld inspiration. – for de tekstile støbeforme gælder, at det er en nicheproduktion som kræver stor indsigt i produktionsmetoden for at kunne designe. Betonens form og overflader dikteres af støbetrykket fra den våde beton, som møder støbeformens udspændte tekstil, formbindere og afstivende ramme. 

Anne-Mette Manelius

I sidste uge blev den store EcoBuild messe i London afholdt for 10. gang. Over 44.000 tusinde besøgte de gigantiske Excell-messehallen. Hvad får man så ud af at gå til messe? Og hvad kunne inspirere den danske lillebitte søstermesse, BuildingGreen?

Seminarer

Anne-Mette Manelius

Shigeru Ban er en af hovedtalerne ved den kommende EcoBuild messe i London i marts 2014. Han skal tale om nødhjælpsarkitektur og midlertidige og lette konstruktioner baseret på papir. Men hvad nu, hvis udviklingen af biokompositter kunne pege på en ny dansk og økologisk papirarkitektur?

Anne-Mette Manelius

Hvad er det sexede ved en stor fiskelignende betonskulptur, eller -pavillon som den slags omtales, på en industriel parkeringsplads? Jeg er en materialenørd med hang til beton – og derfor må jeg dele min begejstring for den store struktur, der er blevet støbt og snart afforskalles. – simpelthen fordi det er lykkedes at støbe en 6 meter høj og ultraspinkel konstruktion. ’Fisken’ er værd at fremhæve fordi det er det fysiske punktum for TailorCrete.

Anne-Mette Manelius

Jeg blev simpelt hen så glad, da jeg for nyligt læste om en ny byggemetode, der er på nippet til et kommercielt gennembrud. Med tynde dimensioner, høj tilpasningsgrad og betonoverflader af høj finish, drejer det sig her om et byggesystem fra den danske virksomhed Connovate og deres byggesystem af konstruktive sandwichkomponenter.

Anne-Mette Manelius

Udviklingen af 3d printere er blandt det seneste årtis største teknologiske landvindinger. 3dprintere nærmer sig hver mands eje og jeg har mit første og endda billige 3dprintede halssmykke fra Nervous System. Vi kan printe bøffer, våben, menneskelige organer, knogleimplantater og konfekt. Det er ret mindblowing at browse 3d-portaler som 3dprintingindustry.

Anne-Mette Manelius

Italienske Enrico Dini har med D_Shape udviklet teknikker og materialer til at printe i skala af bygningselementer.Det er virkelig interessant at han var blandt vinderne i ‘Change the Course – The NYC Waterfront Construction Competition’, en konkurrence om genopbygningen efter 2012 orkanen Sandy.

Anne-Mette Manelius


Københavnerbænken er lavet af træ fra afrikanske regnskove, men hvorfor ikke modificeret dansk træ. Foto: AM Manelius

Anne-Mette Manelius