Svanearkitektur

Svanearkitektur

  • Transformation handler også om, hvad der giver gang i gaden.
Måske er det den fascinerede fortælling om den grimme ælling, som bliver til den smukke svane. Måske er det fordi, genbrug af hele bygninger bare giver så meget mening på alle niveauer. Faktum er, at transformationsprojekter er lige så populære som varme hveder på St. Bededag. Derfor var transformation også emnet for BauZ!-konference i Wien tidligere på året. Dette indlæg består af soundbites fra tre dage på konference med en flok akademikere og udførende, som alle brænder for transformation.

Christoffer Harlang skriver om det, BIG gør det og seje Ane Cortzen har netop været på skærmen igen i anden sæson af must-see programrækken for DR K om det: Transformation i arkitektur ærer begrebet om, at én mands affald er en anden mands skat. På BauZ!-konferencen 2016 – Wiener Kongress für Zukunftiges Bauen – blev vi præsenteret for en række måder at tilgå transformation på. Både i form af præsentationer og site visits. Her kommer højdepunkterne i uvilkårlig rækkefølge:

Grätzlhotel Karmelitermarkt

Hvad gør man, når en række traditionelle butikker i et område ikke kan løbe rundt mere? Samtidig er der en ny generation af spirende butikker og indflyttere i området. Man gør som BWM Architekten og gennemtænker hvilke funktioner, der a) mangler i området og b) kan give liv i gadeplan. Det blev til hotelværelser, hvor en tidligere lampeforretning er opdelt i syv hotelværelser og –suiter, der hver især er indrettet med moderne møbler og genbrugslamper fra lageret i den konkursramte lampebutik, som tidligere lå på stedet.

”Grätzl” er wienerisch for det umiddelbare område omkring din bolig. Fx er Stefansgadekvarteret en ”Grätzl” på Nørrebro, ligesom det lokale farmer’s market Karmelitermarkt og gaderne omkring har en særlig atmosfære i Wienerbydelen Leopoldstadt.

Der er ikke nogen lobby i traditionel forstand, men caféen på hjørnet hinter til sin funktion gennem navnet ”Zur Reception”. Her henter man som hotelgæst sin nøgle og spiser sin morgenmad – sammen med gæster, der kommer ind fra gaden. Jeg vil vædde med, at mange lokale ikke engang opdager, at de tjekker ind på Grätzlhotel, om end bare for en kop kaffe.

Fotos: © Heidrun Henke, © Wolf Silveri, © Monika Ngyuen

reHABITAT

En lille tværfagligt team under ledelse af Julia Lindenthal fra Österreichische Ökologie-Institut har i et lille års tid beskæftiget sig med den utaknemmelige opgave at gentænkte forladt og tomme enfamiliehuse, der af den ene eller anden grund er faldet ud af salgs- og brugsloopet. Projektet reHABITAT har en klar vision, der er trukket skarpt op i et slags manifest:

  • Forladte enfamiliehuse bliver til levende flerfamiliehuse
  • Forskellige størrelser og indretninger tiltrækker forskellige beboersegmenter
  • Effektiv arealudnyttelse og minimerede indgreb i bygningens fordrer økonomisk bæredygtighed
  • Alle boliger har høj bokvalitet

Teamets grundige publikation Ny beboelse i gamle bygninger (på tysk) kommer omkring både bygningsfysiske udfordringer, beboelsespsykologi samt økonomiske strukturer i de nye beboelsesformer, og alle overvejelserne samles i fire eksempler. Her er fx en klassisk bungalow, hvis kælder omdannes til en parlejlighed samt fælles faciliteter. Stueplan har tre potentielle beboelsesscenarier: To singlelejligheder (variant A), beskyttet beboelse for tre personer (variant B) eller én stor familiebolig med 4 værelser (variant C).

NewBEE

NewBEE er et fælleseuropæisk forskningsprojekt, der har ambitionen om at udvikle software til og viden om renoveringsprojekter. Fokus ligger på businessmodeller, og værktøjet lægger vægt på at rådgive små og mellemstore virksomheder om fornuftige valg i renoveringsprojekter.

Okay. Hvad betyder det så?

Med andre ord er det en planform, hvor du som husejer kan få et overslag på mulige energibesparelser og blive sat i forbindelse med en energirådgiver eller de rette håndværkere i dit lokalområde.

Først indtaster du generiske oplysninger om din ejendom og ejendommens energiforbrug på newbee.eu. Derefter kan du sammensætte tre renoveringsscenarier for din ejendom, hvorved pris og energibesparelser for de valgte scenarier beregnes. Til sidst tilbyder platformen at sætte dig i kontakt med lokale energirådgivere eller få et tilbud på renoveringsentreprisen fra lokale håndværkere.

Meget fint værktøj.

Bauteilnetz

Klicheen er, at tyskerne er effektive. Det kan man kun være enig i, når man stifter bekendtskab med bauteilnetz.de: En national indsats med regionale, private partnere, der alle arbejder med at sortere byggeaffald og redde de dele, der kan genbruges. Genbrugelige døre, planker, vinduer etc. kan derefter købes gennem organisationens online katalog. Det er for så vidt ikke anderledes, end hvad Genbyg på Amager gør – forskellen ligger i, at tyskerne har gjort indsatsen statsstøttet og national, så der kan rykkes ud ASAP, når der går rygter om en nedrivning i lokalområdet.

”Problemet er, at nedrivning skal gå så stærkt. Vi kan ikke nå at demonstrere og sortere ordentligt.” – Ute Dechantsreiter, bauteilnetz.de

Løsningen er et forgrenet netværk med partnere i alle forbundsstater, så bayerske affaldsentusiaster ikke skal rykke ud, når der rives ned i Berlin.

Transformationsprojekter appellerer til vores sans for historie, fornyelse og kontinuitet. Og der er mange måde at være med til at booste transformationstrenden på – det viser udplukket af soundbites ovenfor. Jeg tør derfor godt sige, at umiddelbart udtjente bygninger ikke nødvendigvis bør rømme sig for at synge en svanesang; i stedet er de på nippet til at blive endnu smukkere gennem forvandling.

Og få så lige set de seks nye afsnit om Fantastiske Forvandlinger, som Ane Cortzen har lavet for DRK. Dine licenspenge har sørget for, at de ligger i æteren.

 

Mange tak til Advantage Austria, som inviterede til konference og i det hele taget laver spændende udvekslingsarrangementer for bl.a. byggebranchen.

 

 

Lise Mansfeldt

Tilføj kommentar