Se eller gense Valby Gassilo for sidste gang!

Se eller gense Valby Gassilo for sidste gang!

Den gasblå kæmpe er snart historie. Til november rives det 108 meter høje cylinderformede københavner-ikon ned efter adskillige ihærdige forsøg på at bevare og nytolke landmarket.

Interessen for at fylde på den gamle beholder har været stor - eksempelvis forslag om at benytte fortællingen om bygningens forandring fra det indesluttede eksplosive industrielle rum, til en imødekommende bæredygtig bydel på højkant. Desværre var tiden ikke moden til at finde investorer til at tage udfordringen op. Forslag om midlertidig brug - koncerter, teater, kunst - blev heller aldrig til noget, da stemplets tjæredampe udgjorde for stor en sundhedsrisiko. Stemplet er nu væk, men siloen står kun en lille stund endnu som en kæmpe katedral med sine sortolierede perlemorsvægge.

Transformation af industriens huse og strukturer deler ofte vandende. Forsøger man at fastholde et musealt og krampagtigt billede af en svunden tid? Eller udfordres vi kreativt til at nytolke og genbruge disse mærkværdige hylstre, der i samspil med det nybyggede kan blive til et alsidigt arkitektonisk sprog? Det velkendte Ruhr-distrikt er et fantastisk eksempel. Her har man blandt andet bevaret Gasometer Oberhausen, der i sin højde og drøjde ligner Valby Gassilo. Gasometeret står som et kæmpemæssigt råt rum, der med skiftende udstillinger inviterer indenfor. Stemplet er fikseret i en højde, der opdeler rummet i en lav, mere intim del, der står i kontrast til hovedrummets gigantiske indre. Lettere har det været at bevare den tyske kusine, da hun har været en naturlig del af det kæmpemæssige kulturudviklingsprojekt hele Ruhr-distriktet er.

Men desværre kommer "den ældre dame", som gasentusiasterne kalder Valby Gassilo, til at lide samme skæbne som Sundby gassilo, der for længst har stillet træskoene.

Det er åbenbart for kostbart og ikke ”lige nok til” at nogen kaster sig ud i at tage udfordringen op. Så benyt chancen for at se et af Københavns smukkeste rum en sidste gang, når Københavns Energi tager behørigt afsked med Valby Gassilo d.15 september fra kl.10-14. Der vil være forskellige lys og lydkunstnere og pandekager til børnene! Se mere på facebook: her

Sara Ettrup

Tilføj kommentar