leder 02 - Pimp the Opera!

leder 02 - Pimp the Opera!

  • Operaen foto Adam Mørk

I Henning Larsens bog De skal sige tak! er operafoyerens glasfacade den primære anstødssten i det anspændte forhold mellem skibsrederen og arkitekten. "De vidste from day one, at vi ikke ville have en glasfacade! De presser os! Det er uanstændigt!" skal hr. Møller have råbt på et møde. Henning Larsen ville ikke lægge navn til den lukkede facadeløsning, men nu sidder den der og ser forfærdelig ud.

Operaen ligger i forvejen som en hermetisk klods på en øde ø, som et levn fra nyere fortid. For på de 10 år, som er gået siden indvielsen, er København blevet en åben, uformel by, som gerne vil skabe liv i de gamle havneområder.

Pil visiret af, sæt Larsens glasfacade på og gør foyeren offentlig tilgængelig, ligesom ved Skuespilhuset overfor.

Oprindeligt var det meningen, at store bygninger med kontorer og boliger skulle flankere Operaen på begge sider, men af en eller anden grund bliver det altid sådan noget privatiseret ejendomsmæglerarkitektur, og det er der nok af i forvejen i den tilplastrede havn.

Udskriv i stedet en åben konkurrence om, hvordan man skaber liv på Dokøen (broen er jo på vej); fx et udendørs amfiteater til sommeroperaer, en markedshal, et svømmebad, der er mange muligheder. Pimp the Opera!

Martin Keiding

Tilføj kommentar