leder 01 - Arkitekturen konkret

leder 01 - Arkitekturen konkret

  • Soefartsmuseet foto MK
Rammevilkårene for arkitektarbejdet fylder meget i debatten, også i dette blads spalter. Strategier og strukturer, uendelige rækker af unikke løsninger, økonomi og lovgivning, drift og vækst præger fagets kommunikative fluidum.

Enkelte værkanalytiske udgivelser og få nye fænomenologibøger på dansk er dukket op i de sidste par måneder, men i hovedsagen udkommer der mest arkitekturhistoriske krøniker i Danmark - for tiden.

Således lever arkitekturen som sådan udspændt mellem jura og fortællinger, båret oppe af metaforer i håbet om, at nogen en dag vil tale og skrive lidt mere om den, konkret.

I mellemtiden nomineres i alt 10 danske projekter til Mies van der Rohe-prisen 2015. Forfatterhuset af Cobe, som er med i nærværende udgivelse, er blandt kandidaterne, men også fx BIGs søfartsmuseum i Helsingør og Monumenternes Jelling af Kristine Jensen i samarbejde med Ingvar Cronhammar.

Ikke ét af de 10 stykker arkitektur er genereret og solgt gennem billeddannelser som krystaller, bjerge, lyn eller skumsprøjt, og de giver os altså bud på, hvordan andre tilgange til arkitektur er mulige; arkæologisk forskning og skulpturkunst som i Jelling eller søfartsindustriens tørdok som støbeform i Helsingør.

Ord præger arkitektur, arkitektur præger ord. Fornyelsen i arkitekturen opstår i et cirkulerende spil mellem tanke, sprog og form.

Find de 10 danske nominerede her

 

Martin Keiding

Tilføj kommentar