Interview med festivaldirektør Josephine Michau

Interview med festivaldirektør Josephine Michau

  • Copenhagen Architecture Festival x Film er initieret af Josephine Michau og drives i samarbejde med Peter Møller Rasmussen (billedet) og Mads Farsø
Snart får Danmark en helt ny arkitekturfestival. Jeg har stillet initiativtager og direktør for Copenhagen Architecture Festival x FILM Josephine Michau et par spørgsmål forud for festivalen, der løber af stablen den 27. – 30. marts.

Hvorfor har København brug for en arkitekturfilmfestival?

Som mennesker er vi konstant i arkitekturen, men det er måske ikke så ofte, vi standser op og tænker dybere over det. En festival er en oplagt ramme til at sætte koncentreret fokus på, hvordan arkitekturen påvirker os - og påvirkes - af vores måde at være i verden på, både socialt, sanseligt og personligt. Og så giver det jo anledning til at komme ud og se på vores by og tage del i debatter, events, premierer og andre spændende aktiviteter indenfor film og arkitektur, som vi glæder os til at præsentere publikum for.

Hvordan kom du på at lave en festival for arkitekturfilm?

I 2010 lancerede og distribuerede jeg Max Kestners film ’Drømme i København’. Den viste mig, hvordan de to verdener – filmen og arkitekturen - kunne smelte sammen. Lige siden har jeg fiflet med idéen om at lave en filmfestival for arkitektur. Efter at have brugt nogle år på at banke DOXBIO op fik jeg blod på tanden, så jeg kontaktede Peter Rasmussen (arkitekt, underviser og programchef på Copenhagen Architecture Festival X Film, red.), og spurgte om han var med på idéen. Og det var han!

Ambitionen er at få sat København på det internationale landkort som arkitekturhovedstad og nationalt at gøre danskerne opmærksomme på arkitekturens betydning for det levede liv.

- Festivaldirektør Josephine Michau

Hvordan er i så kommet fra ”god idé” til færdigbooket festivalprogram?

Hårdt arbejde. Vi har holdt masser af møder, sendt ansøgninger og e-mails, foretaget opkald og samtaler. Alt det, der skal til for at få ting til at ske. Da Realdania sprang til i efteråret 2013 med en 4-årig støtte begyndte vi at løbe hurtigt. Vi har siden da fået støtte fra flere andre substantielle fonde og samlet et hårdtarbejdende team. For lidt over et halvt års tid siden sprang Mads Farsø, der er ph.d. i film og arkitektur, til. Han har et godt strategisk hoved, Peter har et godt akademisk hoved, og jeg har et godt pragmatisk hoved. Tilsammen synes jeg, vi er et ret godt team. Og så har jeg en del erfaring med præcis filmdistribution og lancering, så det er klart, at de kontakter og erfaringer i høj grad har kunnet bruges i denne sammenhæng.

  

Festivalen hedder Copenhagen Architecture Festival x Film. Kommer der andre Copenhagen Architecture festivaler?

Vi har hele tiden gerne villet arbejde med film som både formidler arkitektoniske tematikker og som har iboende arkitektoniske kvaliteter i sig. Men i fremtiden vil vi også gerne åbne op for andre formidlingsformer og altså ikke lægge os fast på filmmediet som festivalens eneste. Udstillinger er oplagte, og vi er da også i kontakt med flere i den forbindelse. Ligesom seminarer, master classes og workshops er oplagte at knytte til festivalen. Vi vil også gerne udvide Copenhagen Architecture Festival x Film til at inkludere andre dele af Danmark og eventuelt den anden side af sundet. ’Copenhagen’ signalerer - udover vores geografiske tilhørssted - kvalitet og arkitektur på et højt niveau, så det er klart, det skulle med i navnet.

Qua mit arbejde med filmdistribution har jeg flere gange siddet med arkitekturrelaterede film, og hver gang har det været fantastisk at se, hvordan både branche og publikum engagerer sig. Det er virkelig et felt, hvor der findes mange meninger.

- Festivaldirektør Josephine Michau

Hvor ser du Copenhagen Architecture Festival x Film om 5 år?

Vores mål er at blive en tilbagevendende årlig begivenhed, der præsenterer det mest interessante indenfor arkitekturverden italesat både via film og ledsagende oplæg og events, men også gerne på længere sigt formidlet ad andre veje, såsom udstillinger, seminarrækker og workshops. Vi håber, at festivalen over de næste 5 år vokser i kendskab og international værdi både geografisk, programmæssigt og publikumsmæssigt, så den inden 2019 er en af verdens 5 vigtigste festivaler indenfor arkitektur. Det er ambitiøst, men også realistisk, hvis vi kommer godt fra start i år.

Om Copenhagen Architecture Festival x Film

Filmfestivalen, Copenhagen Architecture Festival x Film 2014 præsenterer en lang række interessante premierefilm samt et udvalg af nyere og ældre filmkunst, der alle bevæger sig i krydsfeltet mellem film og arkitektur. Filmfestivalen afholder visninger på mere end 10 venues fordelt over hele København ledsaget af en række oplæg, debatter og events.

Programmet byder på i alt 80 film med fokus på seks temaer: Filmisk rum og arkitektonisk rum, Landskabsrum og film, Personlige rum, Arkitektoniske processer, Ritual, Arkitektur og sted samt Modernisme. Festivalen er initieret af Josephine Michau og drives udover direktør Josephine Michau af programchef Peter Møller Rasmussen og udviklingschef Mads Farsø.

Læs alt det praktiske om billetter, venues og find programmet på www.copenhagenarchitecturefestival.com

Josefine Lykke

Tilføj kommentar