Hvor stor er den der ”grøn vækst?”

Hvor stor er den der ”grøn vækst?”

Efter en lang og døsig sommer i det danske land presser tankerne om grøn vækst og - omstilling sig på.

 

Den grønne superpulje

For nylig barslede regeringen med en superpulje til grøn omstilling og vækst på finansloven, og i dag kom oplægget til finansloven med ca 800 mio. kr., fordelt over perioden 2013-16, til miljø og klimaindsatsen.
Puljen deles mellem Klimaministeriet, Miljøministeriet og Fødevareministeriet og er fordelt over en bred vifte af indsatsområder så som ressourceeffektivitet, skovrejsning, brintteknologi, solceller og samt midler til forskning, beskæftigelse og udvikling af nye grønne forretningsmodeller. Men selv bæredygtigt vækst er en svær størrelse for en voksende klode, hvor bæltet ikke kan spændes længere ud.

Grøn vækst giver 683,000 resultater på google om alt fra landbrugsorganisationer, gartnere, solcelleproducenter, elværker, Energistyrelsen, regionerne, you name it! Oprindeligt var Grøn Vækst initiativet en helhedsplan for natur, miljø og landbrug fra 2009 og udarbejdet under Lars Løkke Rasmussen regeringen. Forliget involverede 13,5 milliarder kr. til ”mere natur og bedre beskyttelse af mennesker, dyr og miljø”. I dag er grøn vækst blevet til grøn omstilling, men paradoksalt nok med fokus på vækst og teknologi som drivmiddel til løsning af samfundets udfordringer.

Selvom Superpuljens beløb er undseeligt i forhold til de presserende udfordringer, er det alt sammen sympatiske initiativer, der dog skal dække meget bredt! Grøn viden og vækst er blevet redningsplanken ud af krisen, så længe den er dansk.

Nu ville det være oplagt at jeg linkede til regeringens nye tiltag, men det kan let findes ved at google #regeringen #finanslov #Superpulje #grøn omstilling #energi. I stedet vil jeg henvise til Jøren Steen Nielsens fremragende bog: ”Den store omstilling; fra systemkrise til grøn økonomi” fra 2012 som ser den nuværende krise som et symptom på en lang række forbundne globale kriser, og hvor vækstbegrebet og hele den måde vi forholder os til forbrug på, må gentænkes i et kritisk perspektiv.

Vejen frem er ud af byen

Efter en lang sommer, stort set i hovedstadsregionen og dens udkantsområder, hvor jeg ikke har bevæget mig mere end +/- 100 km, øst og vest for København, bliver tankerne om den grønne vækst sat lidt i perspektiv. For selvom menuen ikke har stået på retzina og souvlaki men fisk, fisk og fisk, jordbær, koldskål, gedeost, lam og strandkål (og en masse importeret vin), har det været eksotisk at gå ombord i det lokale landskab, uden at der behøver at gå Claus Meyer i den. Det jeg har smagt, set og oplevet har heldigvis ikke handlet om brint og solceller og ressourceknaphed, men om at få det bedste ud af det der ér, ved at tænke sig om og gøre det med omtanke. Bruge gamle bygninger på nye måder og sælge cubansk kaffe i et nedlagt forsamlingshus midt på Østerlen, klemme mælken ud af geden og lave de vildeste oste og tage på tomlen ud i Europa.

I Jørgen Steen Nielsen bog, der er udkommet i en kondenseret lydbog-udgave og som kan downloades på dr.dk, er en af pointerne interessant nok ikke mere teknologi og vækst efter den traditionelle målestok, men en omstilling til mindre og smartere forbrug (også teknologi)!
Samtidig er det startskuddet til DR og Informations kampagne: ”Hvad gør vi nu?” der samler almindelige borgeres idéer til Danmarks store omstillingsguide. Byd ind! ”Sammen med jer vil vi bygge Danmarks største database for bæredygtige omstillingsprojekter.

Glokal omstilling

Omstilling betyder; det at foretage en bevidst ændring i forhold til tidligere tilstande eller indstillinger. Vækst derimod betyder mere omsætning, flere ressourcer og mere teknologi. Handler grøn vækst om mere af det samme, bare med en anden emballage eller er forudsætningen for at løse udfordringerne faktisk en anden? Jo flere A+ mærkede fladskærme og digitale fotorammer med solcelleteknologi der langes over disken, jo længere er der til et samfund i balance og jo grimmere bliver vejen dertil. Vækst i sig selv er ikke særlig grøn, kun hvis den findes i haven.

Måske handler det om, igennem en lokalforankret omstilling at skabe grundlaget for en bæredygtig og balanceret global vækst. Ved at finde ressourcerne i det lokale og det stedsbundne og igennem en både holdbar og rumligt inspirerende arkitektur, kan ildsjæle gro, og potentialerne findes. Det er fint nok hvis bilerne kører på brint, selvom det for mig stadig er et ret futuristisk fremtidsscenarie. Men om vindmølleindustrien og solcelleproduktionen nogensinde bliver bæredygtig set i et fuldt livscyklusperspektiv, med dets anvendelse af sjældne råstoffer og metaller og samlede energiforbrug fra vugge til grav, er nok stadig et tvivlsomt regnestykke.

Løsningerne findes både lokalt og globalt, her der og alle vegne. Materialer er stedsbundne og forankrede, tanker flyvende uden benzin. I stedet for at fokuserer blindt på dansk teknologi, må viden og netværk føre til glokale løsninger; nok udvundet af lokale hjerner, men med globale perspektiver. Grøn vækst og omstilling må derfor betyde mere; i betydningen ’mere af mindre’. Mere, længere og højere: Mere viden, længere holdbarhed, højere kvalitet.

På vej hjem fra sommerlandet så jeg for første gang i mange år en blaffer på Folehavevej vestgående ud af København, mod Europa. Han er nok det klareste billede på den der grønne vækst; - at flytte mere og flere med mindre. Fyld bilen op med kloge hoveder; en usynlig mobilitet af viden og ressourcer, - en grøn forretningsmodel der holder!

Tanja Jordan

Kommentarer

Hans

Har det sådan lidt med økologi og miljø rigtige elprodukter, at det flytter kun talene efter kommaet. Hvis vi skal have tallet foran kommaet ændret, så skal vi ændre vores energi kilder til at komme fra vedvarende energi istedet.

Alexander Moon

Det er SÅ vigtigt at Danmark rykker på dette område.

Hvis vi ikke tager og får gang i noget vedvarende energi vil vi halte utroligt meget efter om få år.

Solcelle energi er fremtiden og vi bliver nødt til at tage det seriøst.

Tak for en god og tankevækkende artikel Tanja.

Hilsen Alexander. Blog: renvarme.dk

Jonathan Olsen

Super relevant artikel!

Kunne være interessant med en opdateret version, omhandlende dine tanker omkring emnet i dag og om dit perspektiv har ændret sig :-)

Tilføj kommentar