halløj på badehotellet

halløj på badehotellet

  • Rubjerg Knude
  • Issehoved
Som arkitekt kan man takke for tilliden, når Venstre mener man roligt kan skrue yderligere op for Regeringens vækstplan der tillader kystnært byggeri - " Vi har så mange gode arkitekter, som sagtens kan få projekterne indpasset i den pågældende natur, siger Hans Chr. Thoning, Venstres turismeordfører.

Som de fleste nok efterhånden er bekendt med, qua en del artikler, Rikke Juul Grams glimrende kronik om emnet, og leder her på bloggen har regeringen for nyligt indgået en aftale med Venstre, Konservativ og DF der muliggør at bygge langs vores kyster. Der er tale om en såkaldt forsøgsordning hvor kommunerne kan søge om, at få dispensation til at opføre kystnært byggeri. 10 visionære projekter vil blive udvalgt og opført.
Regeringens udspil sker på baggrund af den vækstplan for turisme der blev udarbejdet sidste år. Her fremgik det, at det står det sløjt til med kyst og naturturismen der de sidste 20 år er faldet med 27 %. Som man kan læse eller genlæse i mit blogindlæg Wonderful Denmark, er det blandt andet servicen den er gal med derude i vandkanten.

Så nu er det bare med, at få gang i nogle arkitektegnede panoramahylder, hvor glade turister kan blive forkælede, mens de kigger ud på vores spolerede natur, mens udkanten forvandler sig til små sprudlende samfund.

At handling er tiltrængt er der ingen tvivl om, men er det løsningen at bebygge noget så enestående?
Det helt særlige i Danmark er jo netop de endeløse kyststrækninger fra det vilde og eksotiske Vesterhav til de smulte vande med nor, rev og næs i resten af landet. Det er ved havet vi kan noget særligt i det her land.


Som helt ung kunne jeg være lidt flov over, at der ikke var mere smæk på landskabet eller støj og højder i hovedstaden når fædrelandet skulle vises frem for udlændinge. Selv satte jeg pris på vores by og landskab men tænkte, at det nok krævede indføring med modermælken for rigtigt, at kunne værdsætte det.
I dag kan jeg ikke andet end at tabe kæben hver gang jeg står ved Vesterhavet og oplever det storslåede vores lille land her præsterer. Eller et fjordlandskab med ubeboede holme man kun kan komme i nærheden af hvis man bryder loven.
Har man bare rejst lidt rundt i verden, er man ikke i tvivl om at vores ubebyggede kyster er temmelig enestående.Med hele denne polemik i hovedet, kom jeg til at tænke på min farfar. Han var indbegrebet af CV Jørgsenens Günther/ Otto, der i øjeblikket havde det herligt der på Costa del sol, tilbage 1980'erne.
Når han besøgte os i det danske sommerland, kan jeg huske hvordan hans slog ud med armene i undren over hvorfor strandene ikke var flankeret af oplyste promenader og Torremolinske marinaer.
At han og sikkert mange andres drømme gennem tiderne ikke blev realiseret, kan vi takke fremsynede politikere for tilbage i forrige århundrede. Den første naturfredningslov er fra 1917. I 1937 revideres den med Staunings i spidsen der bl.a. indførte byggelinjer fra kyst og fortidsminder. I 1992 ændres byggelinjer fra 100 - 300 meter.

Men er tiden løbet fra fredningen? Hvorfor skal en fremsynet lov, lade livet i vækstens navn?
En lov, der oven i købet er fra en tid, før de endeløse industriflankerede transportkorridorer forbandt landet. Der er efterhånden ikke meget horisont tilbage mellem hav og bælt når man krydser Riget. Så meget des mere grund til at friholde naturen omkring vores kyster. 

Er det byggeri med tilhørende infrastruktur der skal redde ydreområderne eller er det ikke netop det enestående, vilde og uspolerede man skal styrke?

Politikerne mener, at det er nybyggeri der skal til og læser man på Miljøministeriets hjemmeside, lyder det da også ganske tilforladeligt
”For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur. Men på steder, hvor det giver god mening, er vi nu klar til at give grønt lys, så der kan komme godt gang i turismen igen” siger Kirsten Brosbøl.
Men læser man lidt videre er der tale om større planer, campingpladser, hoteller og restauranter der skal hive turister herop.

Ligegyldig hvor dygtige vi arkitekter er til at tilpasse, understrege, indpasse og hvad ved jeg i stedets ånd, kommer vi aldrig til at kunne gå tilbage igen. Er grænsen først overskredet, kører toget fra Gedser til Skagen.

Hvorfor ikke satse endnu mere på de naturturister der netop ønsker det uberørte og forkæl dem i 7 klitrække med lokale fødevarer og simple living? Eller måske med temporære kabiner på stranden? Som det fremgår af vækstplanen fra januar 2014 er de der allerede - der er bare ikke nok. Sæt Claus Meyer og Co på opgaven og brug pengene på at få liv i de forladte huse der ligger og dør sit stille liv tæt på den forjættede kyst. Sats på mere af det der allerede er i gang.
Den mere magelige slags turist kommer alligevel ikke igen efter et møde med den lunefulde danske sommer, uanset arkitekturen.Karsten Ifversen forslog 22.01.15 at vi holder os fra kysterne og i stedet får liv i udkanten ved, at sælge til udlændinge og droppe den danske særregel. Jeg er helt enig og havde samme konklusion i mit indlæg sidste vinter.
"Vi kunne starte med at droppe den særregel vi har haft siden vi indgik i EF i 1973 om, at udlændinge ikke må købe sommerhuse i Danmark. I stedet vedkende os, at vi bor i en global verden, hvor grænserne er helt anderledes end for 40 år siden - give tyskere og andre der kunne have lyst, lov til at have et skøde i chatollet og være med til at pumpe liv i udkanten." Wonderful Denmark 28.02.14.

På den anden side - med Bodil, Dagmar, Egon og deres fremtidige venners stigende visiter giver det måske sig selv, det der med at bygge i vandkanten?

 

Sara Ettrup

Kommentarer

ulrik Boll

Er helt enig. Hold fingerne fra kysterne, det er guldet for fremtidens turister. Ulrik Boll

Christina Tolstrup

Godt og rigtigt! TAK for at du råber op på standens vegne. Jeg selv blev lige så forarget over indslaget i nyhederne. Vi bør spørge os selv om vi kan løse al ting ved at vækste og bygge nyt. Hvad med i stedet at begynde at fjerne noget? Det kunne være trendy...

Ulrik Jagd
Enig! Det er et tankevækkende væksttiltag som man kun kan undre sig over. Og sat på spidsen; en kortsigtet indtægtsløsning betalt med Danmarks nationalskat - bøgen der spejler sin top i bølgen blå. Den kan velmenende arkitektur aldrig hamle op med ...
Naja Habermann
Som landskabsarkitekt og naturelsker er jeg grundlæggende meget enig i hovedbudskabet. De danske kyster er nogle af vores mest værdifulde kort på hånden. Men alting er ikke sort/hvidt, de danske kyster er ikke kun endeløse, brusende vesterhavsklitter, som mange debattører ofte beskriver det. Jeg kan se et scenarie for mig, hvor dispensationsmuligheden giver mulighed for op til ti nænsomt tilpassede besøgsfacilieter (omhyggeligt udvalgt) fx i forlængelse af bymæssig bebyggelse eller i tidligere industriområder, fragmenterede bidder af den danske kyst, der ikke er urørt for menneskehånd og hvor der ikke er ret meget naturindhold i dag. Hvor man faktisk tilfører naturoplevelsen noget, giver en anledning til at komme ud i og bruge naturen. Ikke kun for turister. Projekter som disse er stort set umulige at lave med nuværende lovgivning. Bemærk ordene "omhyggeligt udvalgt". Kommercielle, tivoliserede, højtåbende, ekskluderende udviklingsprojekter -nej tak!
Sara Ettrup

Tak for feedback !
Til Ulrik og Ulrik - det er jo den nye Guldkyst vi skal brande os med ude i verden! Genialt. Vi har jo allerede cold Hawaii!

Til Christina - der er faktisk allerede nogle af de tanker igang med at fjerne. Byplanlaboratoriet udarbejdede sidste år en plan for landsbyerne i udkantsområderne de kaldte for "skrumpelev". Der er forskellige scenarier i planen fra sporadisk nedrivning til total afvikling af landsbyer. Se mere her
http://www.byplanlab.dk/projekter/skrumpelev
Ikke nogen tosset tanke at fjerne og istedet samle kræfterne færre steder. Jeg kan så ikke helt overskue hvordan man værdisætter hvem der skal lade livet.... Politisk har tankerne vist ikke rigtig opbakning, men interessant er det i hele dialogen omkring den såkaldte udkant.

Til Naja - jeg er enig i dine tanker og man kan da sige, at med denne lovgivning vil der også blive mulighed for små fine koblinger mellem vand og land som med dygtige folk kan blive nogle fine tilskud til kysten.  Men jeg tror desværre ikke det er det de drømmer om ift at få penge i kassen derude. Min frygt går ikke mindst på, at hvis der først er givet lov skrider det når ham med den største pengepung dukker op og tager en snak med politikere der kun kan sige vækst..
.

Tilføj kommentar