"et spisestel"

"et spisestel"

Dette er et eksempel på rendyrket nepotisme. Min talentfulde designerveninde Kerstin Kongsted har lavet et afgangsprojekt, som jeg bliver nødt til at dele med jer.

Kerstin Kongsted har forsøgt at designe et spisestel, der kan tilgodese alle madoplevelser – den individuelle, den hverdagsagtige og den man får når man spiser flere sammen eller ved festlige lejligheder. Resultatet er et anderledes spisestel, der udfordrer normer og gængse materialer. Jeg har spurgt Kerstin ud om projektet, der også blev tildelt et Vola-legat på 15.000 kroner for sin forbilledlige proces og det originale produkt. 

 

Hvorfor er det på tide at gentænke spisestellet?

"Platformen for vores madkultur har ændret sig. Tiden, stedet, indholdet og omfanget for måltidet ligger ikke længere så fast som tidligere. Vores behov har ændret sig i takt med vores spisevaner, og det stiller nye krav til stellet. Spisesituationen er forskellig alt efter om det er hos familien, parret eller singlen, og det er ikke nødvendigvis ved bordet maden indtages. Det er efterhånden blevet mere almindeligt især blandt den yngre del af befolkningen at spise sit måltid i sofaen eller måske endda i sengen, hvilket også sker hjemme hos mig. Vi er i dag meget individuelle, i nuet meget behovsorienterede og knap så bundne af traditioner og vaner."

Hvorfor valgte du at lave et spisestel i lige netop beton?

"Min research førte til en række eksperimenter forhold til form, materiale, overflader og udtryk. Ret tidligt i forløbet fik jeg kontakt med Contec Prefab A/S, som er et betonfirma lidt uden for Aarhus. Dennis Serwin, som er direktør, viste mig rundt og fortalte om kvaliteterne og mulighederne inden for beton. De har udviklet en højstyrkebeton, der er vandafvisende, og som får en helt lukket overflade, når den er færdig med at hærde. Den kan indfarves med pigment i et utal af farver og man kan arbejde med forskellige grader af glans og tekstur. 

Før jeg begyndte at arbejde med beton, havde jeg en opfattelse af det som et kedeligt, gråt, råt og tungt byggemateriale, som ikke hører hjemme på spisebordet. Men gennem eksperimenter med indfarvning, tekstur og overflader har det dog vist sig at det kan være både elegant og smukt."

 

Hvordan vil du selv beskrive dit produkt?

"Stellet imødekommer de mange forskellige typer af mad vi spiser i vesten i dag. Mit fokus har været at designe et sanseligt stel, der stiller krav til større opmærksomhed. Det handler om at komme tættere på maden, det sociale omkring måltidet og om nærværet. Stellet er uhøjtideligt og uprætentiøst i materialevalg og udtryk, men rummer samtidig nærvær i materialitet og sanselighed."

Hvordan har din proces været? Hvordan er du kommet frem til designforslaget?

"Min research var opdelt i 2 faser. Første fase bestod af indsamling af viden og fakta omkring vores kultur og spisevaner, sanserne, måltidet og stellets historie. I anden fase søgte jeg viden gennem interviews, observationer og eksperimenter. Her var mit fokus at teste noget af den viden, jeg tilegnede mig i første fase og at tale med personer, der arbejder med mad, oplevelser, servering og iscenesættelse af mad. Det har været vigtigt for mig at arbejde i 1:1. Det lægger projektet også op til. Jeg har vekslet mellem modelarbejde, håndskitsering og 3D-skitseing i Rhino. Mine tidligere projekter har udmundet i prototyper, og det har også været mit mål med denne opgave, at komme med et design forslag i de ønskede materialer."

 

Hvordan kommer din faglighed til udtryk i projektet?

"Jeg har brugt min arkitektoniske forståelse til at arbejde med sammenkoblinger, komposition og materialer. Jeg har arbejdet i 1:1 modeller og kompositioner, og har hele tiden eksperimentet med hvordan formerne forholdt sig til hinanden i forhold til deres størrelse, udtryk og overflader - og hvordan de skaber rum imellem hinanden. Arkitektur handler om at skabe noget nyt, og jeg har udfordret mig selv og til tider sat projektet på spidsen. Min nysgerrighed til at lære og udforske nye emner og materialer har været mit drive."

Det er en anden god ven, Matias Bager, der har taget de flotte billeder af spisestellet. Tak for lån!

 
Josefine Lykke

Tilføj kommentar