Der er intet som en god krig - eller storm

Der er intet som en god krig - eller storm

Krige og naturkatastrofer er virkelig drivere for udvikling. Således kan vi om nogle år måske takke 2012 orkanen Sandy for seriøst at rydde vejen for anvendelse af 3d print såvel som -scanning i byggeriet.

Italienske Enrico Dini har med D_Shape udviklet teknikker og materialer til at printe i skala af bygningselementer.Det er virkelig interessant at han var blandt vinderne i ‘Change the Course – The NYC Waterfront Construction Competition’, en konkurrence om genopbygningen efter 2012 orkanen Sandy. Forslagets princip kendes fra restaurering og hos tandteknikkere. De skadede (kyst)konstruktioner, som for eksempel pælefunderinger, 3dscannes og der 3d-printes ’proteser’, der er perfekt tilpasset det eksisterende. Tankevækkende, at det således også i byggeriet er en ’medicinsk’ anvendelse af 3d-print, der kommer først. 


Enrico Dini i sit værksted med 3d printet struktur. Billede via D_Shape


Koncept for rekonstrueret træpæl. Illustration ved D_Shape

Prototype fra ETH på 3d scanner til din smart phone
Måske skaderne fra orkanen Sandy på New Yorks kyststrækning scannes med en smart phone? Illustration via

Printmetoden må være mere økonomisk rentabel end manuelt at indstøbe de sørgelige træstumper i formjakker á la PileJacketsIllustrationen fra D_Shape viser en pragmatisk, men selvfølgelig virker den ikke som en særlig spektakulær anvendelse af 3d-print- Til gengæld vil projektet vise en seriøs anvendelse af 3d-scanning sammen med printteknikker. Men. Gennemføres det massive arbejde i New York som foreslået, er der efterfølgende massive erfaringer, kulturel accept, samt kæmpe printere til rådighed til at printe mange andre arkitektoniske anvendelsesområder.

Måske vi skal glæde os til de danske efterfølgere til stormen Bodil - hvad vi dog ikke kunne få ud af en god storm?

Anne-Mette Manelius

Tilføj kommentar