Blød beton - støbt i tekstiler

Blød beton - støbt i tekstiler

  • Professor Mark West i tekstilformede modeller støbt i gips
  • Rillet T-bjælke støbeform til tekstilforskalling
  • Støbt Tbjælke med riller
  • Betonoverflade støbt i geotekstil
Der er stigende anvendelighed af alternative forskallingsmetoder til beton – et hjertebarn for mig er tekstilforskalling, hvor tekstiler og membraner erstatter stivere formmaterialer i støbeformen. Pioneren indenfor dette felt hedder Mark West og er key-note ved et fredagsseminar den. 25 april. På Teknologisk Institut.

Med nyere teknologier, er det i mindre projekter vi kan finde værdifuld inspiration. – for de tekstile støbeforme gælder, at det er en nicheproduktion som kræver stor indsigt i produktionsmetoden for at kunne designe. Betonens form og overflader dikteres af støbetrykket fra den våde beton, som møder støbeformens udspændte tekstil, formbindere og afstivende ramme. 

Her har jeg samlet nogle eksempler på projekter med en fin finish og et godt team bag design og udførelse. I billedfeedet herover er der billeder af Mark West’s arbejde – herunder af lidt andre referencer.

Læs mere om seminaret den 25. april 2014 her. 

Indretning af resturant med fiberbeton støbt i tekstil støbeform. Foto ved Matsys design, Patricia Chang
Indretning af resturant med fiberbeton støbt i tekstil støbeform. Foto ved Matsys Design, Patricia Chang

Betonelement designet af MATSYS og produceret af ConcreteWorks. Foto fra matsysdesign.com
Betonelement designet af MATSYS og produceret af ConcreteWorks. Foto fra matsysdesign.com

Den amerikanske arkitekt Andrew Kudless fra MATSYS er værd at følge. Direkte inspireret af spanske Miguel Fisac (1913-2006), har MATSYS udviklet en række dekorative paneler i armeret gips og fiberbeton. De store væginstallationer hænger på museer som fx MoMA i San Fransisco og som private kommisioner som her i en restaurant. Læs mere. Betonarbejdet er udført af Concrete Works som er en nichefabrikant af betonarbejder i lille skala og høj finish. En anden spiller er Gore Design fra Arizona, som både designer og udfører specialarbejder i beton. Der udover udbyder Gore specialkurser på stedet og på dvd til et private og håndværkere. En åben tilgang til business, hvor Gore principielt skaber omtale, egen læring og et større marked for sit arbejde ved at uddanne sine konkurrenter og kunder. 

Skitse af Chelsea Garden Show med bløde betonelementer støbt i tekstilforskalling. Foto fra University of East London og Uni of Edinburgh

Udstilling ved Chelsea Flower Show, betonpaneler udført ved Universiteterne East London og Edinburgh

I 2009 udførte et team af forskere og studerende ved universiteterne East London og Edingburgh en prisbelønnet installation ved Chelsea Flower Show. Se mere om projektet her: 

Billeder af tekstile støbeforme fra TEK1 2011 på Kunstakademiets Arkitektskole. Foto Signe Ulfeldt

Billeder af tekstile støbeforme fra TEK1 2011. Foto Signe Ulfeldt. 

I samarbejde med Johannes Rauff Greisen fra Teknologisk Institut og lektor Finn Bach, har jeg arrangeret og afviklet en række kursusworkshops på Kunstakademiets Arkitektskole. Den intuitive tilgang til at forme beton og betonens 'nådesløshed', når fysikken spiller ind har vist sig at være en både sjov og effektiv læringstekni. På sin vis handler byggeri med beton meget lidt om betons form og alt om proces. I de skulpturelle arbejder, som udgør de korte workshopforløb (10 dage) er det således støbeformen, formværkets arkitektur og strukturelle principper, der er i fokus.  Læs her, hvad jeg tidiligere har skrevet om forskallingstektonik.

Næste post vil se mere på byggede projekter og et potentielt virkelig stort projekt af Thomas Heatherwick studio.

Læs mere om seminaret den 25. april 2014 her. Mark West er besøger Danmark som Velux Visiting Professor ved Kunstakademiets Arkitektskole

Anne-Mette Manelius

Tilføj kommentar