Arkitektur skal leves, tænkes og mærkes

Arkitektur skal leves, tænkes og mærkes

  • fra Gramsci Monument, foto Gramsci Monumentet
  • fra Gramsci Monument, foto Gramsci Monumentet
  • Gadefest i Gellerup
Annette Svaneklink Jakobsen er ny på bloggen. I sit første indlæg tager hun os med til Gramsci Monument i New York og Gellerup planen i Aarhus - begge projekter vist ved Copenhagen Architecture Festival 2016 der søger at skabe en forandring for beboerne på baggrund af midlertidighed og brugerinddragelse

Den menneskelige og kunstneriske energi i en proces har potentiale for at skabe varig forandring, lige som det byggede output kan have det. Med afsæt i Copenhagen Architecture Festival 2016 kommer hér et par inspirerende eksempler.

Arkitektur er meget andet og mere end mursten, beton og rammer for rum. Selv om Copenhagen Architecture Festival er slut for i år, er det værd at dvæle lidt ved en af festivalens vigtige pointer, nemlig at arkitekturen er ”en sanselig, kropslig, social, politisk og menneskelig størrelse, der siver ind overalt i vores tilværelse”.

Som festivalens direktører formulerer det i festivalprogrammet. Arkitektur kan med andre ord en hel masse, som hverken ses med det blotte øje eller kan skæres ud i (model-)pap. Men som både leves, tænkes og mærkes.

GRAMSCI MONUMENT. ET MONUMENT AF ENERGI, PRODUKTION OG TILSTEDEVÆRELSE

”The guideline for the “Gramsci Monument” is Presence and Production: I call it a “Presence and Production” project. “Presence and Production” is a term I use for specific artworks which require my presence on site and where my production takes place during a given time on a specific location with the co-operation of others.” Thomas Hirschhorn, februar 2013

Tonen i dokumentarfilmen ”Thomas Hirschhorn: Gramsci Monument” er rørende, fordi den er åben og direkte – og dagligdags menneskelig. Hverken kunstneren Thomas Hirschhorn eller de beboere fra Forest Houses, Bronx, som arbejder med konstruktionen af Gramsci Monument, gør det for sjov: Hirschhorn gør det, fordi han brænder for kunsten. Beboerne har mest af alt brug for noget nyt i hverdagen. For flere af dem er det første gang, de har et lønnet arbejde. Og et år efter den fuldstændig meningsløse nedskydning af en 4-årig dreng i boligbebyggelsen sidder chokket stadig i dem.

Vi er meget langt fra det traditionelle monuments skulpturelle repræsentation af et menneske eller en begivenhed. Både idémæssigt og i materiel henseende. I maj 2013 starter opbygningen af værkets Gramsci Museum, Gramsci Bibliotek, Gramsci Bar, radiostation, internethjørne m.m.m. I 77 dage fra juli til september er der aktiviteter som forelæsninger, radioudsendelser, avisudgivelser, kunstskole, udflugter og teater.  Derefter fjernes konstruktionen igen. Materialet er træpaller og krydsfiner, som saves op og bygges sammen til inde- og uderum. Der møbleres med hvide plasticstole og polstrede sofaer, viklet ind i bred tape. Det er let at reparere og praktisk i regnvejr. Og jo, Hirschhorn er fan af Antonio Gramsci. Ligesom han er fan af Deleuze, Spinoza og Bataille, som han tidligere har skabt monumenter til i henholdsvis Paris, Amsterdam og Kassel. Men han er ikke ude på at udnævne sig selv til ekspert. Det er energien i Gramscis tænkning og skæbne, som fascinerer. I brevene og skrifterne fra fængselsopholdet, som endte med at slå Gramsci ihjel. Hans tænkning får ny form og nyt liv i mødet med dagligdagen i Forest Houses, med beboerne og med Hirschhorn.

Filmen dvæler ved den tomme plæne, efter at konstruktionen er fjernet og aktiviteterne er slut. Men man er ikke i tvivl om, at monumentets tanke og energi lever videre som fælles og individuelle erfaringer.  Derfor er Gramsci Monument’s varige betydning i højere grad mental end fysisk og visuel.

INSTANT CITY - EN MENTAL BY

”Med fokus på iværksætteri, kunst og kultur, leg og bevægelse samt fødevarer er rammen sat for udviklingen af en ny levende bydel.” E&P huset, marts 2016.

Helhedsplanen for omdannelsen af Gellerup og Toveshøj har fået et informations- og aktivitetscenter, det runde og røde E&P hus, tegnet af Arkitema og med en foreløbig levetid på tre år. Sammenfaldende med arkitekturfestivalen var der officiel åbning af huset. Her fortalte tidligere stadsarkitekt i Aarhus Gøsta Knudsen om helhedsplanens tilblivelse, hvorefter han på underholdende vis guidede os interesserede rundt i Gellerupplanens nutid, fortid og fremtid på en god og lang gåtur. Turen sluttede ved den første færdiggjorte etape af den nye bygade, hvor der var gadefest med Gellerup-shawarma, graffiti, sightseeing i hestevogn og meget mere. Åbningen af E&P huset gav selvfølgelig også mulighed for at kigge lidt nærmere på informations- og aktivitetscentrets materiale. Og det var der, jeg kunne læse om visionerne for Instant City, et byudviklingsværktøj og noget så fascinerende som en mental by.

Instant City skal som byudviklingsværktøj hjælpe med at realisere omdannelsen af Gellerup og Toveshøj fra at være et boligområde til at blive en integreret bydel i Aarhus. Blandt andet ved at invitere beboerne til at bidrage med idéer og at iværksætte egne initiativer. Hvor den omfattende Helhedsplan tager sig af fysiske forhold som ændrede vejføringer og renovering af boligblokke, skal Instant City være et laboratorium for fremadrettede stedsspecifikke eksperimenter.

Selvom jeg ikke kan vurdere forholdet mellem antallet af udefrakommende og beboere som deltog i arrangementerne, er jeg sikker på, at de var vellykkede. Fordi de skabte et møde. Fordi de skabte åbninger. Fordi de synliggjorde, at der er forskellige faglige og personlige tilgange til udviklingen af Gellerup og Toveshøj, som kan eksistere side om side.

Måske er det ikke så langt fra, hvad Hirschhorn kalder unshared authorship. Det handler om ikke at gå på kompromis med ansvaret og ejerskabet til sine projekter. Men samtidig er det en tanke om fællesskab og lighed – om at flere skal være velkomne til at bidrage og tage ansvar og ejerskab til det samme projekt, på hver deres individuelle måde.

Fakta:

”Thomas Hirschhorn: Gramsci Monument”. Angelo A. Lüdin (2015).

Filmen blev vist under CAFx d. 17/3 2016 i Gloria, København og d. 18/3 2016 i Bygningskulturens Hus, København.

Mere information om Gramsci Monument på http://www.diaart.org/gramsci-monument/index.html

Fra tegnebræt til virkelighed. Oplæg om transformationen af Gellerup og guidet tur med Gøsta Knudsen, AAFx d. 18/3 2016. E&P huset (tidligere kaldet Instant One), Brabrand.

Gadefest ved Instant City. 18/3 2016, Den nye bygade, Gellerup.

Kommentarer

JonasL

Hej Annette,

Jeg er skribent på Dromag.dk, som er et site der udelukkende handler om droner og hvordan de bliver benyttet i forskellige brancher. I den anledning vil jeg høre, om man som arkitekt bruger benytter droner med kamera, i en del af sit arbejde?

Mvh
Jonas

Tilføj kommentar