Arkitektur på TV

Arkitektur på TV

Der sker noget. Arkitekturen får mere og mere plads på tv skærmene. Først så vi ”Arkitektens Hjem” på DR K. Siden fik vi ”Danmarks Skønneste Hjem” på selveste DR1. Jubel! Eller?

I sin leder i Arkitekten #11 kritiserer Martin Keiding DR’s prime time satsning ”Danmarks Skønneste Hjem”. En konkurrence i at bo rigtigt, hvor glade amatører folder sig ud i vaskeægte X Factor-stil. Bare uden Blachman og hans ”udfordrende kommentarer med kunstnerisk knald på brillen."

Martin Keiding mener, at dommernes kriterier for en høj score i programmet afspejler en ”temmelig fordumsfuld og bedaget forståelse af hjemlighed, arkitektur og æstetik, som ville have klinget bedre i et belærende indretningsprogram fra 1950erne.” Og hvor har han dog ret.

Men...

632.000 seere vidner vel om en eller anden form for gennemslagskraft hos målgruppen. Som så måske bare ikke tæller Martin Keiding og mig? Til en sammenligning så 672.000 mennesker TV Avisen samme aften (som var mandag den 3. september).

Og så er vi tilbage ved diskussionen om ’arkitekturformidling for alle’, som den nye Gehl-film gav anledning til for nogle uger siden. Den vinder ligesom heller ikke stemmer blandt arkitekterne selv, selv om den gør et forsøg på at formidle noget meget komplekst og utroligt væsentligt på en måde, så alle kan forstå det.

Med fare for at gentage mig selv, spørger jeg:

Hvordan i alverden laver man arkitektur-tv, som både er underholdende og har et fagligt niveau, som er til at leve med?

Jeg synes, Ane Cortzen (som oprindeligt er uddannet arkitekt og grafisk designer) gør det godt som faglig formidler i TV!TV!TV!. Jeg synes, Huxi Bach, i selskab med tre unge økonomer, gør handelsbalance og selvangivelse sjovt og vedkommende i ”Økonomi for dummies”. Jeg synes, ”Kunstsamlerne” med Adrian Lloyd Hughes er nærmest helt genialt.

Men hvad synes medievidenskaberne, økonomerne og kunsthistorikerne mon om disse programmer? Hvad synes du?

Jeg tror lige, jeg forsøger at lave en rundspørge på det der Facebook.

Diskussionen om værdig faglig formidling er næppe forbeholdt vores branche. Min kæreste, som er musiker, forstår godt Martin Keidings harme over ”Danmarks Skønneste Hjem”. Men forstår Martin Keiding mon hans harme over X Factor?

Josefine Lykke

Kommentarer

Niels-Peter Nielsen

Jeg synes Økonomi for dummies er et særdeles relevant og spændende program, samtidig med at der bliver formidlet økonomi på en spiselig måde. Faktisk er den bagvedliggende økonomi der bliver forklaret ret tung teoretisk.

Martin Keiding

 

X-Faktor og boligindretningsprogrammet Skønneste Hjem er samme koncept: følelsesporno i Pladderballehallen

Blachmann forsøger at sabotere forestillingen om at kunst er noget man kan hulke sig frem til, men det er da nok umuligt i de rammer..

Eva Harlou og Carsten Thau har lavet fine arkitekturprogrammer. Jytte Rex´ film om Henning Larsen er god, Allan de Waal har lavet fremragende film om arkitektur

BIG og Gehl er verdensberømte

det er da rigeligt i øjeblikket

Josefine Lykke

Tak for gode input, Martin. Må tjekke Allan de Waals filmiske talenter ud. 

Hvad mener du med "det er da rigeligt i øjeblikket"? Er det for meget?

/Josefine

Martin Keiding

Måske skulle jeg have skrevet " det er da noget" . 

Jeg synes bare arkitekterne nogen gange virker lidt for PR glade

hvem bliver den første arkitekt i Vild med Dans? 

 / Martin

Tilføj kommentar