ÅBENT BREV TIL STATENS KUNSTFONDS ARKITEKTURUDVALG

ÅBENT BREV TIL STATENS KUNSTFONDS ARKITEKTURUDVALG

I anledning af udskrivelsen af konkurrencen "Kan vi tegne et nyt land?" har Kathrin Gimmel og jeg sendt dette brev til Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg.

Brevet er tænkt som en kommentar og et oplæg til den debat, som også er formålet med konkurrencen. Jeg vil hermed opfordre alle her på bloggen til også at tage del i debatten. God fornøjelse!

KÆRE STATENS KUNSTFONDS ARKITEKTURUDVALG

Tak for at I sætter fremtidens Danmark på dagsorden med konkurrencen ”Kan vi tegne et nyt land?” Det er uden tvivl et yderst relevant initiativ, som vi glæder os til at udfordre.

Da vi læste det fine konkurrenceprogram, blev vi dog lidt overraskede over, at I udelukkende har bedt mænd udtale sig om Danmarks fremtidige udvikling. Vi så gerne, at jeres ekspertpanel ikke kun afspejlede forskellige fagligheder, men derimod repræsenterede hele samfundet i al dets mangfoldighed. Altså også i forhold til social-, samt køns- og aldersmæssig sammensætning.

Selvom de 13 debattører alle er anerkendte repræsentanter for deres fag, er de ikke enestående. Vi har derfor sammensat en liste over 13 kompetente samfundsdebattører, som alle vil kunne bidrage med interessante og tankevækkende synspunkter på Danmarks fremtidige udfordringer. Listen kan tjene som inspiration næste gang I skal nedsætte et debat- eller ekspertpanel.

Vi glæder os til at deltage i konkurrencen og debatten!

Kathrin S. Gimmel, arkitekt og partner
Josefine Lykke, arkitekt og arkitekturskribent
jaja architects
 

MARKANTE SAMFUNDSDEBATTØRER

Merete Ahnfeldt-Mollerup
Lektor, ph.d., Kunstakademiets Arkitektskole

Mette Lis Andersen
Direktør, Realdania By

Stine Bosse
Erhvervsleder, bestyrelsesformand og -medlem

Louise Kjær Christoffersen
Post. Doc., ph.d., Arkitektskolen Aarhus

Ditte Giese
Kulturjournalist og debattør på Politiken

Connie Hedegård
EU-kommissær, fhv. klima- og energiminister

Dorthe Jørgensen
Professor i filosofi og idéhistorie, AU

Elsebeth Gerner Nielsen
Rektor, Designskolen Kolding tidl. Kulturminister

Laura Storm
Direktør, Mandag Morgen Sustainia

Birgit Støber
Lektor, ph.d., Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse, CBS

Helle Søholt
Arkitekt, CEO og partner, Gehl Architects

Lene Tranberg
Arkitekt og partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Marlene Wind
Professor, Centerleder på Center for Europæisk Politik, KU
 

 

 

Josefine Lykke

Kommentarer

Kenny Martinussen
Er det et tilfælde at de kendte samfundsdebattører der skal tegne Danmarks fremtid alle er kvinder og for arkitekternes vedkommende stort set alle de "sædvanlige 45+årige pampere" fra (det samme lille netværk) miljøet omkring Kunstakademiets Arkitektskole/Arkitektforeningen/Arkitektens forlag?! Initiativet handler åbenbart ikke om samfundsdebat men mere om profilering af kvindenetværk, med Danmark og arkitektur som ramme for funding fra pamper epicentret i dansk byggeri Realdania.
Lise Pernille F...

Tak til Josefine og Kathrin for at svare Statens Kunstfond. Det er jo grinagtigt og sørgeligt på samme tid. Det værste er at jeg lægger ikke engang mærke til den slags længere. 

Kenny Martinussen: En idé – hvad med at læse indlæg inden du svarer på dem!?

Alt i alt – trist!!!

Mike Lippert

Fint og meget relevant at reagere på en liste udelukkende med 13 mænd. Men lidt hult at ville repræsentere "hele samfundet i al dets mangfoldighed" med jeres alternative liste, når I ikke tager hensyn til etnisk, kulturel eller religiøs mangfoldighed…

Karen Sejr

Kære Josefine og Kathris

Jeg studsede præcis over det samme, da jeg læste oplægget/programmet for konkurrencen. En spændende konkurrence i øvrigt som jeg håber, at en masse af mine landskabsarkitekt-venner vil deltage i. Jeg deler jeres synspunkt og synes også, at Statens Kunstfond burde have gjort sig mere umage med at få skribenter, der repræsenterer begge køn - og ja nok også etnicitet.

Josefine Lykke

Så har vi modtaget svar fra Lars Juel Thiis.

Vi glæder os over debatten og vil gerne takke for alle kommentarer og inputs.

Nu går vi i krig med konkurrencen! 

Mange hilsner
Kathrin og Josefine

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Kære Kathrin og Josefine

I har da sikkert ret - det er måske vel fantasiløst at vi ikke fik nogen kvinder med til essaysamlingen. Mystisk, men jeg tror vores lille 3 mandsudvalg var lidt hurtige med at samle gruppen - vi blev 'carried away' i vores iver – vores kvindelige repræsentationer i tilrettelæggelsen af konkurrencen lagde ikke mærke til det, og jeg påtager mig ansvaret for vores misære.

Vores dommerkomite er dog blevet politisk korrekt mht kønskvotering. Her er der nu 50/50, 3 af hvert køn, bl a chefredaktør Lisbeth Knudsen og historiker Ulla Tofte - begge markante personligheder, der tager del i samfundsdebatten.

Venlig hilsen
Lars Juel Thiis

Adj professor AAU
Partner arkitekt MAA
Formand for Statens Kunstfond

Tilføj kommentar